Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Lästid: 5 min

I bilannonser står det ofta ”Vi reserverar oss mot eventuella felskrivningar”. Rent juridiskt betyder det inget, men texten kan lura många bilköpare. Nu sätter Blocket ner foten och förbjuder friskrivningar!

Kan man verkligen friskriva sig från en felaktigt utformad bilannons? Nej, det går inte – texten som står i annonsen är bindande. Detta oavsett hur bilhandlaren försöker slingra sig.
 
Låt oss ta ett exempel. Stina kliver in hos Tallbackens Bil i Norrköping och provkör en bil hon är intresserad av. Det blir affär och Stina är speciellt nöjd med att bilen har en navigator, eftersom hon jobbar som säljare och reser mycket.
 
När Stina kommer hem så upptäcker hon att det inte finns navigation i infotainmentsystemet, trots att det stod så i bilannonsen. Märkbart irriterad ringer Stina upp bilförsäljaren och vill häva köpet, alternativt få ekonomisk kompensation för att bilen saknar navigation. Bilförsäljaren svarar:
 
”Nej, det går vi inte med på. Titta i annonstexten så ser du att det står VI RESERVERAR OSS MOT FELSKRIVNINGAR I ANNONSER.”

Bilköparna blir lurade

Stina känner sig lurad men inser att det inte lönar sig att protestera. Friskrivningen står ju faktiskt tydligt i annonstexten.
 
Gjorde Tallbackens Bil rätt? Nej, de gjorde fel. De skulle gett Stina kompensation eller erbjudit en annan bil som verkligen har navigation. Men Tallbackens Bil kom undan, tack vare att Stina inte fullt ut kände till sina rättigheter som konsument. Precis som en majoritet av bilköparna, sannolikt.
 
Den nya konsumentköplagen trädde i kraft 1 maj, i år. Klicka på länken så kan du läsa om hur konsumenternas skydd har förstärkts.
 
I den nya konsumentlagen står det bland annat att friskrivningar inte tillåts. Uttryck som ”såld i befintligt skick” eller ”vi reserverar oss mot felskrivningar” har ingen juridisk betydelse. Annonstexten är det som gäller – alltid!
 
Detta gällde även hos den föregående konsumentköplagen, men sedan 1 maj så har lagstiftarna gjort detta extra tydligt.
 
Står det i annonstexten att bilen har taklucka och levereras med fyra vinterhjul – då gäller det. Saknas något har köparen rätt till ekonomisk kompensation eller får häva köpet.
 
Finns det så kallade avvikelser hos bilen (fel eller brister) ska de anges i den obligatoriska varudeklarationen, som ska undertecknas av köparen.

Så här har det sett ut, bland annat hos Blocket. Men nu arbetar Blocket med att ta bort så kallade friskrivningar.

Blocket sätter ner foten

Den nya konsumentköplagen började gälla 1 maj men trots förbudet mot friskrivningar är det många bilhandlare som har fortsatt med detta. I praktiken finns det ju inget ”straff” mot använda friskrivningar, även om dessa inte betyder något juridiskt.
 
Den största aktören på annonsmarknaden, både privat och bland företag, är Blocket. Vi på Bilköparguiden tog kontakt med Blocket och undrade varför man fortfarande tillåter annonstexter där det står exempelvis ”Vi reserverar oss mot eventuella felskrivningar”.
 
Redan dagen efter vår kontakt tog Blocket beslutet att förbjuda friskrivningar i sina annonser. Snabbt jobbat!
 
Blockets pressansvariga Ebba Rosencrantz skriver så här:
 
”Vi på Blocket arbetar ständigt för att Blocket ska vara en trygg och smidig marknadsplats för både köpare och säljare, inte minst genom att informera om vilka lagar och regler som gäller vid till exempel bilköp,” säger Ebba Rosencrantz.
 
”Efter samtal med Konsumentverket har vi valt att utöka informationen till våra användare om den nya konsumentköplagen och vad den får för konsekvenser när man köper och säljer bil.
 
”I ett första steg har vi valt att fokusera på att utbilda våra användare. Därför införde vi nyligen en ny funktion i vår produkt. Den fungerar så att det kommer upp en informationstext om att felskrivningar inte är tillåtna i samband med att man lägger in en annons.


”Det här är dock en fråga som vi jobbar långsiktigt med och vi följer noga effekten av den här nya funktionen och utvärderar om det kan behövas andra insatser framöver. Vi jobbar också med ytterligare åtgärder för att informera och utbilda våra annonsörer på ämnet,” avslutar Ebba Rosencrantz.


En snabb kontroll hos Blocket visar att en del mindre bilhandlare fortfarande använder friskrivningar – trots att Blocket påpekat att det inte är tillåtet. De större bilhandlarna har upphört med friskrivningar, flertalet sedan en lång tid tillbaka.

Seriösa bilhandlare använder sig inte av friskrivningar. Interiörbild från Riddermark Bil i Länna.

Tandlös lag – tyvärr

När Blocket sätter ner foten och inte längre tillåter friskrivningar i annonstext är det en mycket välkommen förbättring, för konsumenterna.
 
Eftersom Blocket har en sådan dominerande ställning skulle vi gissa att även andra aktörer på annonsmarknaden följer efter.
 
Tyvärr leder inte Blockets beslut till att alla bilköpare slipper bekymmer med oseriösa bilhandlare. De bilhandlare som beter sig illa blir i många fall föremål för Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Tvisten mellan bilhandlare och konsument kan leda till att ARN uppmanar bilhandlaren att kompensera bilköparen. 
 
Men ARN:s uppmaning är inte mer än så. Bilhandlaren kan välja att strunta i beslutet och får inget straff. Mer än att hamna på tidningen Råd & Röns ”Svarta listan”.

Blocket följer ARN – kan blockera

De företag som inte följer ARN:s beslut får inte annonsera på Blocket. Men det sker inte automatiskt, för att Blocket ska agera så behöver en konsument påpeka detta.
 
Efter att Blocket informerats om att bilhandlaren inte följer ARN:s beslut så försöker Blocket att medla mellan konsument och bilhandlare. Enligt Blocket så lyckas man i de flesta fall. Men lyckas inte detta så förbjuds bilhandlaren från att annonsera under en viss period.
 
Eftersom Blocket är en sådan dominerande aktör på annonsmarknaden är ett ”förbud” väldigt kraftfullt. Att sälja bilar utan annonser på Blocket är svårt.

Läs också dessa artiklar:

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Privatleasing blir allt dyrare – detta måste du tänka på

Många bilföretag på nya ”Svarta listan” – även Tesla