Premium- eller budgetdäck?

Premium- eller budgetdäck?

Lästid: 2 min

Ett däck är så mycket mer än en luftbehållare som ser till att du rullar ett par decimeter ovanför vägbanan. Faktum är att det är en högteknologisk produkt med mer än 20-40 komponenter och 200 material. Visste du att rätt däckval och järnkoll på lufttrycket spar både bränsle, miljö och ökar säkerheten?

– Det är viktigt vilka däck som sitter på bilen. Att välja ett premiumdäck framför ett budgetdäck är avgörande för bilens prestanda. Ett premiumdäck ger längre livslängd och rullar lättare än billiga däck, vilket drar ner bränsleförbrukningen, intygar däckexperten Arne Sköldén på Michelin.   

Budgetdäck är alltså, enligt honom inget bra val på lång sikt. Det man spar i inköp äts upp av andra faktorer. 

– Men det brukar ta ett tag innan det märks någon större skillnad mellan däcktyperna. Premiumdäck är normalt sett rundare än budgetdäck och ger bättre komfort, prestanda och högre trafiksäkerhet i form av bättre torrgrepp, våtgrepp, motståndskraft mot skador med mera. Ytterligare en viktig sak som talar till premiumdäckets fördel är att det minskar risken för däckhaveri.   

Ett däck består främst av en gummiblandning av naturgummi från gummiträdet och syntetgummi från petroleum. I detta blandas det i kimrök (som färgar däcken svarta) eller silica (kiseloxid) som gör däcket slitstarkt. Stommen är gjord av nylon och textilfibrer som är lätt, smidig och stark. Slitbanan är förstärkt med stål.    

Ha koll på lufttrycket

Något som också är mycket viktigt och som många slarvar med är att hålla koll på lufttrycket. Rätt lufttryck ger nämligen mer lättrullade däck och spar drivmedel. 

– Med rätt lufttryck är det möjligt att minska bilens bränslekostnader med upp till sju procent. För lågt lufttryck både ökar bränsleförbrukningen och sliter ut däcken i förtid.  

En bil med 20 procent lägre lufttryck, cirka 0,5 bar lägre än vad som rekommenderas för din bil, minskar däckens livslängd med cirka 25 procent. Dessutom ökar det risken för vattenplaning. 

– Ett för högt lufttryck minskar också däckens livslängd och ger sämre komfort.

Vilket lufttryck som gäller för din bil hittar du normalt sett på vänstra sidan av förarstolen, det är siffror som rekommenderas av respektive biltillverkare.  

Något som få känner till är att den vanligaste orsaken till punktering är lågt lufttryck, inte som de flesta tror, att man kör på en spik eller något annat spetsigt eller vasst föremål.

En tumregel för att ha koll på att däcktrycket ligger på en bra nivå är att kolla det en gång varje månad. Det är också bra att titta på hur däcken mår och att det till exempel inte sitter en spik i däcken som ger pyspunka utan att du har märkt det. En annan sak som påverkar däckets livslängd är körstilen. En ryckig körstil kan också förkorta ett däcks livslängd rejält.