Volvo Cars bygger ny fabrik i Europa – ska tillverka elbilar
Nyhet

Volvo Cars bygger ny fabrik i Europa – ska tillverka elbilar

Lästid: 2 min

Idag meddelar Volvo Cars att man ska etablera sin tredje bilfabrik i Europa. Platsen man valt är Kosice i östra Slovakien och målet är att produktionen ska vara igång 2026.

Text: Pär Brandt

Volvo Cars har flera olika produktionsplatser i Sverige och som alla vet byggs bilarna på Hisingen, i Torslandaverken.

Men förutom Sverige så har Volvo Cars även bilfabriker i Belgien, USA och Kina. Idag kommer beskedet att man ska etablera sig i ett tredje land i Europa, Slovakien.

Fabriken i Kosice, i östra Slovakien, ska bli en toppmodern anläggning med fokus på elbilar. Investeringen värderas till 13 miljarder kronor. Slovakien har de senaste åren sett en snabb tillväxt när det gäller bilproduktion och Volvos fabrik blir den femte bilfabriken i landet.

Bygget av fabriken i Kosice inleds under 2023 och målet är att man ska vara igång till 2026. Produktionen ska uppgå till 250.000 bilar per år. Fabriken ska byggas för att vara miljöeffektiv och använda klimatneutral energi.

Femte bilfabriken i landet

Volvo Cars ambition är att nå en försäljningsvolym på 1,2 miljoner bilar per år, senast under mitten av 20-talet. I den ambitionen är fabriken i Kosice en viktig del.

“Vi har ett tydligt fokus att bli ett helt elektriskt varumärke inom mobilitet till 2030, vilket är i linje med vårt syfte”, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars.

”Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt. Jag är väldigt glad att vi utökar Volvo Cars produktionsnärvaro till Slovakien och ser fram emot att välkomna nya kollegor och partners på resan framöver”. 

Fabriken i Slovakien är den första i Europa som Volvo etablerar på nästan 60 år. Torslandaverken i Göteborg öppnade 1964 och fabriken i Gent (Belgien) året därefter. Tillsammans har dessa fabriker en produktionskapacitet på 600.000 bilar per år.

Då undantar man NedCar-fabriken i Born, Nederländerna, som Volvo fick på köpet när man steg för steg köpte upp DAF på 70-talet. I Born byggdes bland annat Volvo 340 och 440 samt S40. Volvo avslutade sitt engagemang när fabriken såldes till Mitsubishi 2001. Därefter har BMW använt fabriken för att bygga Mini-modeller och X1.

Elbilen Volvo C40 Recharge tillverkas i Gent men övriga elbilar – hittills från Polestar – produceras i Kina. Elektriska Volvo XC90 (nästa generation) och Polestar 3 ska tillverkas i Charleston, South Carolina, USA.