Polisen varnar bilägare – bedragare luras med nya metoder

Polisen varnar bilägare – bedragare luras med nya metoder

Lästid: 4 min

Bedragare uppfinner hela tiden nya metoder för att luras, framför allt vid försäljning. Som bilägare bör du lyssna noga på polisens varningar, annars riskerar du också att åka på en ekonomisk smäll.

Text: Pär Brandt

”Vad dom hittar på” lyder den första kommentaren på Facebook när polisen varnar för en ny typ av bedrägeri. Och så är det verkligen – de kriminella är väldigt uppfinningsrika!

Förra sommaren varnade polisen för bilköpare som fejkade en falsk banköverföring och därmed kunde lura bilägare. 

Men den här gången handlar det om parkeringsolyckor där en skadad bil fått en handskriven lapp fäst på vindrutan. ”Förlåt mig, jag råkade skada din bil …” kan det stå och sedan uppmanas bilägaren ringa ett mobilnummer.

Det kan ju låta hederligt att den som orsakat skadan vill göra rätt för sig. Men avsikten är den direkt motsatta, läs vidare för att inte du också ska bli lurad.

Polisen, bedragare, luras, bilförsäljning, bilägare, lapp, vindrutan, bedrägeri, körkort, referensnummer, 9-siffrigt, handpenning, förskottsbetalning, stressar, Swish.Körkortet ska du vara försiktig med. Pilen pekar mot den "hemliga" sifferkoden som kan missbrukas av kriminella.

”Skicka bild på körkortet”

När bilägaren ringer upp säger bedragaren att han eller hon ska anmäla skadan till sitt försäkringsbolag. Men för att göra detta behöver bilägaren skicka ett foto på sitt körkort och på så sätt styrka sin identitet.

Det kan ju låta rimligt, men man ska ALDRIG skicka iväg bilder på körkortet eller låta någon annan ta ett foto.

Vad många inte känner till är att körkortet anger ett 9-siffrigt referensnummer. Det ligger sist bland några datum på det som kallas rad 4d (se pilen, bilden ovan).

Detta referensnummer är unikt och till skillnad mot personnummer går det inte att hitta på nätet.

En bedragare som har fått tillgång till referensnumret på körkortet kan utföra andra typer av bedrägeri, exempelvis för identifiering vid köp på nätet.

Om bilägaren samtidigt blivit utsatt för en ID-kapning, eller fått sin hemadress ändrad, kan bedragaren även utföra ett ägarbyte på bilen. Som nybliven ”bilägare” kan bedragaren sedan gå vidare och i vissa fall få tillverkat en dubblettnyckel – och därmed köra iväg med bilen.

Polisen, bedragare, luras, bilförsäljning, bilägare, lapp, vindrutan, bedrägeri, körkort, referensnummer, 9-siffrigt, handpenning, förskottsbetalning, stressar, Swish.Låt inte någon stressa dig att betala i förskott för en bil, bara för att "låsa affären". Då kan du bli lurad.

”Betala handpenning”

En annan bedrägerimetod uppmärksammades nyligen av Tommie Buhlér som arbetar med kriminell ekonomi vid polisen i Västernorrland. Något som Sveriges Radio var först med att berätta om.

Helt utan tillstånd hade en bedragare tagit bilder på Torbjörn Harströms bil och lagt ut den till försäljning, något som han förstod först när ett par upprörda ”köpare” stod i trappan.

Bedragaren hade lurat spekulanterna att få köpa bilen om de först betalade en handpenning, förmodligen via Swish. Sedan slutade han svara på telefon. Sannolikt hade bedragaren använt samma metod mot flera köpare som blivit lurade på liknande sätt.

Den här metoden att stressa fram en förskottsbetalning är tyvärr inte obekant för vare sig polisen eller de som jobbar med säkerheten på marknadsdominerande köpsajten Blocket. Det finns säkerhetsrutiner men när kommunikationen görs per telefon har Blocket små möjligheter att stoppa bedragarna.

Huvudregel: betala aldrig handpenning vid bilköp. Risken för att bli lurad är väldigt stor.

Regel nummer 2: om en affär är alldeles för bra för att vara sann, då är den förmodligen inte sann utan ett bedrägeriförsök.

Polisen, bedragare, luras, bilförsäljning, bilägare, lapp, vindrutan, bedrägeri, körkort, referensnummer, 9-siffrigt, handpenning, förskottsbetalning, stressar, Swish.Verkar en affär vara för bra för att vara sann? Då ska du akta dig!

Bedrägerierna ökar

Som laglydig medborgare kan man ju undra varför bedragarna använder exempelvis Swish och andra betalmetoder som är lätta att spåra. Det vore ju enkelt för polisen att utreda, eller?

För det första är polismyndigheten överbelastad med anmälningar och hinner inte utreda allt. Man måste fokusera på de allvarligaste brotten och bedrägeri har inte speciellt högt straffvärde.

Sen finns det flera metoder som bedragarna kan använda sig av för att ändå mörka vem som är mottagare av pengarna. Det kan också vara svårt att i efterhand, med säkerhet, bevisa vem som utförde bedrägeriet.

En del kriminella struntar också i om de ertappas med nya brott då de redan väntar på fängelse efter en dom. Nya brott leder inte till längre straff. En annan orsak till det höga antalet bedrägerier är att domstolarna tillämpar en ”mängdrabatt”. Att begå 30 bedrägerier ger inte nödvändigtvis längre straff än 15 bedrägerier.

Under 2023 ökade antalet anmälda bedrägeribrott med 22 procent till 238.371. Inte mindre än 6 procent av befolkningen uppgav att de blivit utsatta för försäljningsbedrägeri under 2022. Källa: Brå.


Fler artiklar i ämnet:

 

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Polisen varnar för bedragare på Blocket – lurar bilsäljare med falsk banköverföring

Låna inte ut din bil – då kan polis och kronofogde mäta ut den

Blocket kastar ut oseriösa bilhandlare som struntar i ARN:s beslut

Ökända bilföretag toppar Råd & Röns skamlista – har du koll?

Konsumentverket varnar bilägare för ökänt företag – betala inte!

Motorbranschen är Svarta listans värsting – 84 företag trotsar ARN

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Många bilföretag på nya ”Svarta listan” – även Tesla

Nya krav vid besiktningen ska avslöja mätarfusk på fordon

Bilägare varnas för bedragare på telefon

Höjd leasingavgift var fel – ARN fattar vägledande beslut

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Privatleasing blir allt dyrare – detta måste du tänka på

Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?