Motorbranschen är Svarta listans värsting – 84 företag trotsar ARN

Motorbranschen är Svarta listans värsting – 84 företag trotsar ARN

Lästid: 3 min

Tyvärr är det återigen oseriösa bilhandlare som utmärker sig i Råd & Röns senaste ”Svarta lista”. Trots att Allmänna reklamationsnämnden, ARN, gett konsumenten rätt vägrar många i motorbranschen att betala ersättning eller häva köpet.

Text: Pär Brandt

I början på veckan publicerade konsumenttidningen Råd & Rön sin senaste ”Svarta lista”. Det är en sammanställning av de företag som vägrar följa Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Tyvärr är det återigen motorbranschen som utmärker sig i Svarta listan. I 99 av 275 fall – över en tredjedel – är det ärenden som rör begagnade bilar. 84 av dessa har tillkommit i den senaste uppdateringen.

David Norrbohm, förbundsjurist på branschorganisationen MRF, är inte förvånad och säger till Råd & Rön att bilhandeln fått många nya aktörer:

”De är ofta nystartade och har en glassig hemsida, men det är ofta bara det de har. De har extremt dåliga kunskaper om konsumenträtt och annat. De gillar bilar, men så mycket mer är det inte,” säger David Norrbohm.

De beslut som Allmänna reklamationsnämnden fattar är inte juridiskt tvingande. Ett företag kan välja att inte följa ARN:s beslut, utan något mer ”straff” än att man hamnar på Råd & Rön:s Svarta lista som tidningen publicerar (kräver prenumeration).

Fel på en bil kan reklameras upp till tre år efter köp.

ARN saknar muskler

De oseriösa företag som väljer att strunta i Allmänna reklamationsnämnden riskerar alltså inga böter eller någon annan påföljd. De kan fortsätta sin verksamhet som förut, vilket gör ARN:s beslut ganska tandlösa.

Som konsument är det främst två saker man bör göra för att skydda sig mot oseriösa bilhandlare:

• Ta reda på betyg eller omdömen av företaget.

• Välj enbart företag som är anslutna till MRF och/eller SFVF.

Det finns flera sajter som samlar betyg och omdömen från konsumenter, bland dessa finns Reco, Rejta, Trustpilot, med flera. Även när man googlar på ett företagsnamn så får man direkt upp en ruta där det står ett klickbart betyg och hur många recensioner företaget fått.

Välj enbart företag med höga betyg, minst 4 (av 5) eller högre. En bilhandlare eller verkstad som finns med på Svarta listan ska man absolut undvika.

De företag som är anslutna till branschorganisationerna MRF eller SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening) har lovat att följa ARN:s beslut. Gör de inte det blir företaget uteslutet ur organisationen. SFVF går även in och ersätter konsumenten efter ARN:s beslut, om ett medlemsföretag vägrar betala.

Köper du bil av en oseriös handlare så kan felen uppenbara sig redan på hemvägen. Och ja, då regnar det alltid.

Välj anslutna motorföretag

En bilhandlare som är ansluten till MRF ska alltid visa en varudeklaration (VDN) för den begagnade bilen. Där ska eventuella avvikelser (ett annat ord för fel eller skick) finnas redovisade.

Även de bilhandlare och verkstäder som inte är anslutna till MRF och SFVF ska kunna ge dig en varudeklaration, men ibland sker det först efter att du frågat efter denna (bara det är ett varningstecken). Att upprätta en varudeklaration anses vara "god marknadsföringssed". Men det blir inget direkt straff mot den bilhandlare som inte upprättar varudeklaration.

Bilhandlaren kan däremot aldrig förhandla bort de regler som står i konsumentköplagen. De gäller alltid, oavsett vad bilhandlaren hävdar.

En konsument som hamnar i en tvist med ett företag kan anmäla det till ARN. Men som vi redan berättat är ARN:s beslut ganska tandlösa, såvida inte företaget är medlem i MRF eller SFVF och därmed lovat att följa ARN:s beslut.

Det generella rådet är därför att bara köpa bil hos de företag som är anslutna till MRF, samt att välja verkstäder som är medlemmar hos Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.

 

Liknande artiklar:


10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Många bilföretag på nya ”Svarta listan” – även Tesla

Höjd leasingavgift var fel – ARN fattar vägledande beslut

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Privatleasing blir allt dyrare – detta måste du tänka på

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Priserna på begagnat går ner – detta måste du veta vid bilköp

Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?